Officiële uitreiking Verkeerslabel Groen Licht!

Op 25 maart aanstaande ontvangen 2 kinderopvanglocaties in Meierijstad het verkeerskeurmerk Groen Licht! Zij ontvangen het keurmerk van wethouder Jan van Burgsteden voor hun inzet voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie van jonge kinderen (0 tot 4 jarigen). Bij een uitstekende score ontvangen deze locaties naast het certificaat ook het label in vorm van een plaquette/bordje voor aan de gevel.

De volgende 2 locaties hebben het label behaald:

  • Kinderopvang ’t Klavertje in Veghel
  • Kinderopvang ’t Kevertje in Erp

Verkeersveiligheid en verkeerseducatie

Gemeente Meierijstad zet in op verkeersveiligheid, ook voor de jongste inwoners. Kinderen van 0-4 jaar pikken ongemerkt veel op over verkeersregels en verkeersgedrag. Het is daarom goed om met jonge kinderen en hun ouders aan de slag te gaan met het thema verkeer.
De kinderopvanglocaties zijn in dit certificeringstraject ondersteund door gemeente Meierijstad en een adviseur verkeerseducatie van Edux. In Meierijstad hebben reeds 32 locaties het verkeerskeurmerk Groen Licht! ontvangen. Na vandaag staat de teller op 34.

Achtergrondinformatie Keurmerk Groen Licht!

Het keurmerk Groen Licht! is ontwikkeld speciaal voor de jongste verkeersdeelnemers (0-4 jaar). Dit verkeerskeurmerk zorgt voor borging en verbreding het project JONGleren in het Verkeer; het voortraject van het Groen Licht! Keurmerk, waaraan de twee locaties in de gemeente Meierijstad in 2019 al mee hebben gedaan. Keurmerk Groen Licht! zorgt tevens voor een doorgaande leerlijn naar de basisscholen en bevordert het de samenwerking tussen kinderdagverblijven en basisscholen. Structurele aandacht voor verkeersveiligheid in het kinderdagverblijf, dat is wat deze partners gezamenlijk willen bereiken.

Sinds 2014 biedt de gemeente kinderopvanglocaties de mogelijkheid om te certificeren voor keurmerk Groen Licht! (Edux). Naast het thema verkeer met de kinderen, brengen zij ook de verkeersveilige omgeving op hun locatie in kaart. En betrekken ze de ouders erbij middels o.a. voorlichting over veilig vervoeren en verkeersopvoeding en activiteitentips om thuis samen met hun kind te doen. Kinderopvangorganisaties die op meerdere manieren kunnen laten zien dat zij de verkeersveiligheid van kinderen bevorderen en de betrokkenheid van de ouders en andere opvoeders daarbij vergroten, kunnen in aanmerking komen voor een verkeersveiligheidscertificaat. Hiervoor zijn criteria opgesteld die betrekking hebben op de volgende aspecten:

  • Algemeen / Beleid
  • Verkeerseducatie binnen en buiten
  • Verkeersveilige omgeving
  • Communicatie met de ouders

Deze criteria zijn in overleg met diverse gemeente vastgesteld. Deze criteria zijn afgeleid van het kwaliteitslabel voor de basisscholen (het Verkeersveiligheidslabel, in Noord – Brabant is dit het BVL).